info@foxcosmetics.nl   0416 79 51 58    

04
mei

Wat is aromatherapie?

Bij aromatherapie wordt gebruik gemaakt van etherische oliën van kruiden en planten. De geuren die vrijkomen werken in op het onderbewuste waardoor o.a. ontspanning ontstaat. Daarnaast heeft de inbreng van geuren nog een positieve eigenschap: het in evenwicht brengen van zenuwstelsel. Daarnaast zijn het krachtige antioxidanten.

Binnen de aromatherapie worden verschillende methoden gebruikt. In de Verenigde Staten en Engeland is aromatherapie vooral gericht op ontspanning en het verhogen van welbevinden via de massages.

Etherische olie is een mengsel van vluchtige aromatische moleculen gewonnen uit verschillende delen van planten. Denk hierbij aan bloesem, de vrucht, zaad, bladeren, schors etc. Kenmerkend hierbij is de geur van de plant waaruit ze gewonnen worden. Hoewel het mengsel olie genoemd wordt, bevatten etherische oliën geen vet. Ze zijn vloeibaar op kamertemperatuur maar verdampen snel bij verhitting.

Het woord etherisch komt van het Griekse aither wat letterlijk “lucht van de hemel” betekent. De Grieken duidden hiermede de onderste laag van de kosmos aan. Soms wordt het ook als etherische oliën gespeld. De etherische oliën zijn net als ether vluchtig en sterk geurend.

Volgens Wikipedia is slechts een klein deel (circa 10%) van het plantenrijk in staat aromatische bestanddelen te produceren. Sommige soorten vluchtige olie zijn vrij duur en dat heeft te maken met het feit dat veel platen nodig zijn om een kleine hoeveelheid olie te verkrijgen.

Vluchtige olie wordt op diverse manieren gewonnen. Dit kan o.a. door stoomdestillatie. Hierbij wordt stoom door de te verwerken plantdelen geleid. De vluchtige olie vervliegt met de stoom. Wanneer de stoom is afgekoeld tot water en de vluchtige olie weer vloeibaar is geworden, kan de olie gescheiden worden door verschil in polariteit tussen olie en water.